ЄВРОПЕЙСЬКА ТА УКРАЇНСЬКА СИСТЕМИ ТЕХНІЧНОГО РЕГУЛЮВАННЯ У СФЕРІ ЯКОСТІ Й БЕЗПЕЧНОСТІ ПРОДУКЦІЇ ТВАРИННИЦТВА: СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНІ АСПЕКТИ - Kyryliuk, I. M.; Kyryliuk, Ye. M. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2018)
Наукову статтю присвячено розкриттю соціально-економічних аспектів вирішення проблеми гарантування безпечності та якості продукції тваринництва. Обґрунтовано необхідність застосування сучасних підходів до гарантування якості й безпечності продукції тваринництва, які використовуються у країнах-членах Європейського Союзу (ЄС) і довели свою ефективність. Викладено результати компаративного аналізу європейської та української системи технічного регулювання (СТР) у сфері якості й безпечності продукції тваринництва. Виявлено проблеми, які знижують ефективність в Україні санітарних і фітосанітарних заходів у сфері виробництва й обміну продукції тваринництва та кормів. Розкрито ключові аспекти застосування горизонтального або процесного підходу до гарантування безпечності продукції тваринництва в Україні. Визначено специфіку сучасних європейських систем сертифікації якості продукції тваринництва, які можуть стати прототипом української системи сертифікації. Вказано на чинники неефективності українського законодавства у сфері гарантування якості й безпечності продукції тваринництва. Показано шляхи удосконалення такого законодавства. Розкрито базові передумови застосування ризик-орієнтованого підходу до державного контролю безпечності продукції тваринництва в Україні. Проаналізовано соціально-економічні чинники, які зумовлюють низьку якість і небезпечність окремих продуктів харчування тваринного походження в Україні. Доведено, що вказана проблема для свого вирішення потребує комплексного підходу, який не обмежується підвищенням ефективності системи державного контролю та успішною гармонізацією української системи технічного регулювання із європейською.