СТАН I ПРОБЛЕМИ РОЗВИТКУ БАНКІВСЬКОГО КРЕДИТУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ УКРАЇНИ - Vovchak, O.; Нalkiv L. I.; Demchyshyn, M. Ya. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2018)
Досліджено теоретичні аспекти надання банківських кредитів підприємствам сільського господарства. Розкрито специфіку проблем, з якими стикаються учасники ринку банківського кредитування аграрної сфери в Україні. Акцентовано на тому, що в аграрному секторі традиційні перепони на шляху активування банківського кредитування доповнюються низькою якістю застави, високою ризикованістю агробізнесу, неефективністю кредитної політики, неврахуванням специфіки галузі тощо. Їх усунення передбачає симбіоз управлінських рішень багатьох суспільних інституцій. У цьому руслі важлива подальша імплементація ухвалених державою програмних документів з отримання часткової компенсації відсоткових ставок за залученими кредитами і поліпшення кредитного клімату. Досліджено динаміку обсягів і структури банківського кредитування сільсьгосппідприємств. Попри розвиток партнерських форм залучення позикових коштів, банківське кредитування перманентно слугує драйвером розвитку вітчизняних сільгосппідприємств. Свідченням цього є прискорене зростання обсягів кредитів, виданих таким підприємствам порівняно з кредитуванням підприємств інших секторів економіки. Доведено зміцнення позицій галузі сільського господарства на ринку кредитів та їхній позитивний вплив на виробництво сільгосппродукції. Протягом 2010—2016 рр. збільшення банківського кредитування на млрд грн призводило до збільшення виробництва продукції сільськогосподарськими підприємствами на 82 грн/га, усіма господарствами – на 57 грн/га. Економетричний аналіз виявив, що зміна ВВП України на 78,1 % залежить від зміни кредитування сільськогосподарських корпорацій. Якщо кредити сільгосппідприємствам терміном на п’ять років збільшаться на 1 млн грн, то можна очікувати збільшення обсягу ВВП у середньому на 0,164 млрд грн. Окреслено напрями поліпшення кредитування сільсьгосппідприємств, серед яких: застосування дієвого стратегічного напряму кредитної політики банківських установ – аутсорсингу; державна фінансова підтримка за рахунок компенсації кредитних ставок для аграріїв; розвиток кредитної кооперації.