ПОДАТКОВІ ПІЛЬГИ ТА ЇХ ВПЛИВ НА ІНВЕСТИЦІЇ В УКРАЇНІ - Akimova, L. M.; Reinska, V. B.; Akimov О. O.; Karpa, M. I. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2018)
Oхарактеризовано залежність між капітальними інвестиціями та пільгами з податку на прибуток підприємств. Визначено низький потенціал пільг з податку на прибуток підприємств у фінансових інвестиціях суб’єктів господарювання. Доведено, що податкова знижка з податку на доходи фізичних осіб значною мірою впливає на фінансові інвестиції фізичних осіб та інвестиції в розвиток людського капіталу. На основі розрахунку кореляційних показників визначено, що варто приділити увагу механізму податкового стимулювання інвестиційної діяльності фізичних осіб як єдиному реальному стимулу до здійснення інвестицій населенням. Наголошено, що питання ефективності пільгового оподаткування завжди перебувало в полі зору теоретичних досліджень і практичних заходів, позаяк вони обумовлювали недонадходження певних сум до бюджетів різних рівнів і, на перший погляд видаються неефективними. У дослідженні висловлено думку, що однозначно не варто скасовувати податкові пільги. Зокрема, податкові пільги з ПДВ, окрім того, що спрямовані на послаблення його регресійного впливу на менш заможних і соціально незахищених верств населення, стимулюють інвестиції. Математично обґрунтовано і систематизовано показники регресійної залежності між розмірами податкових пільг та капітальними, фінансовими і інвестиціями в розвиток людського капіталу. Визначено, що в цілому розмір податкових пільг не впливає на обсяги податкових надходжень і не призводить до значних втрат держбюджету. З огляду на це податкові пільги з ПДВ і плати за землю сільськогосподарським виробникам, літако-, суднобудуванню та іншим стратегічноважливим галузям потрібно залишити та оптимізувати з метою усунення практики ухилення від оподаткування. Потенціал пільг з податку на прибуток підприємств не використаний і не є стимулятором для капітальних інвестицій юридичних осіб. Запропоновано перелік заходів для їх оптимізації.