ОСОБЛИВОСТІ ПОШИРЕННЯ ІННОВАЦІЙ У РЕГІОНАХ УКРАЇНИ - Kalnyi, S. V.; Virchenko, V. V. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2018)
Досліджується науково-технічний та інноваційний розвиток України в контексті виявлення особливостей поширення інновацій у регіонах країни. Визначено сучасні проблеми поширення інновацій на основі узагальнення результатів теоретичних і прикладних досліджень, що проводились у країнах із високим рівнем соціально-економічного розвитку. Розглянуто особливості поширення інновацій у місцевостях із різною щільністю населення, а також різним науковим і бізнес-середовищем. Проаналізовано показники науково-технічного та інноваційного розвитку регіонів України методом головних компонент. Із загального масиву ознак виокремлено показники, що характеризують головні компоненти, серед яких: рівень активності науково-дослідної та інноваційної діяльності, а також людського і фінансового потенціалу. Здійснено об’єднання регіонів за рівнем ознак, що входять до складу головних компонент. Установлено взаємозв’язок позицій регіонів за вказаними показниками і показниками, що характеризують рівень їхньої урбанізації та промислового розвитку. Здійснено групування регіонів України залежно від рівня розвитку людського капіталу, обсягів фінансування НДДКР та масштабів запровадження новітніх продуктів і технологій у виробництво. Обґрунтовано необхідність розширення зрізу даних державного статистичного обліку щодо інноваційної діяльності підприємств та організацій України. Запропоновано шляхи прискорення поширення інновацій та регіонального вирівнювання показників інноваційного розвитку в межах країни, серед яких: активізація державної інноваційної політики сприяння розбудові регіональних і галузевих мереж обміну інноваційним досвідом, знаннями, відкритою інформацією про нові розробки та можливості фінансування інноваційних проектів, а також підтримка створення на сільських територіях партнерства навколо інноваційних ідей з метою підвищення продуктивності, удосконалення організації та обслуговування виробництва, забезпечення його екологізації та запровадження новітніх інноваційних процесів.