ФІНАНСОВІ КРЕДИТИ ЛОМБАРДІВ: ОЦІНКА ТА ВІДОБРАЖЕННЯ В ОБЛІКУ - Korinko, M. D.; Kostenko, D. V. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2018)
Висвітлено основні результати дослідження стосовно оцінки та відображення в бухгалтерському обліку діяльності ломбардів з урахуванням особливостей. Досліджено чинники, які мають суттєвий вплив на інформативність фінансової звітності ломбардів, складеної відповідно до вимог Міжнародних стандартів фінансової звітності (МСФЗ). Розглянуто особливості діяльності ломбардів у частині надання кредитів, зокрема: лише під заставу, відсутність мети щодо його продажу як активу, короткостроковість кредитування. Наведено: схематику процесу кредитування ломбардом, критерії та групи для класифікації фінансових активів ломбардів. Установлено, що фінансові активи ломбардів формують договірні грошові потоки, які складаються з виплат на погашення основної суми активу і процентів на непогашену її частку. Визначено, що: фінансові активи ломбардів можуть бути оцінені за амортизованою собівартістю або за справедливою вартістю; дебіторська заборгованість, яка виникає в ломбарді у процесі кредитування, є фінансовим активом, оцінка якого повинна здійснюватись за амортизованою собівартістю. Установлена відсутність рекомендацій та роз’яснень для ломбардів щодо розрахунку ефективної ставки відсотка. Рекомендовано для розрахунку ефективної ставки відсотка для ломбардів використання: базових положень щодо розрахунку ефективної ставки відсотка для фінансових інструментів банку; функції: ВСД (IRR) та ЧИСТВНДОХ (XIRR) програмного комплексу Microsoft Excel. Наведено ситуативні приклади для визначення впливу на фінансовий результат пакета додаткових послуг у процесі застосування оцінки кредиту за амортизованою собівартістю з використанням методу ефективної ставки відсотка. Міститься рекомендація щодо здійснення розрахунків ефективної ставки відсотка з урахуванням особливості діяльності ломбарду в частині: короткостроковості кредитів і одноразового погашення основної суми боргу і процентів наприкінці дії договору.