ОСОБЛИВОСТІ СПРАВЕДЛИВОЇ ТОРГІВЛІ: ПЕРСПЕКТИВИ, ПЕРЕВАГИ І НЕДОЛІКИ У СВІТІ І УКРАЇНІ - Smolych, D. V.; Kutsai N. С.; Zavadskaya, O. M. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2018)
Представлено дослідження сутності поняття «справедлива торгівля». З’ясовано, що в сучасних економічних умовах у світі торговельні відносини часто супроводжуються ситуацією, коли фермери і працівники на початку виробничого ланцюга отримують незначну оплату своєї роботи та/або не отримують інших переваг від торгівлі, що вказує на існування несправедливої торгівля у світі. Особливо поширена ця ситуація у країнах, що розвиваються. Дослідження показало, що справедлива торгівля спрямована на встановлення партнерства між виробниками і споживачами, що забезпечує виробників кращими угодами та створює поліпшені умови торгівлі, що дає їм змогу позитивно вплинути на рівень свого життя. В статті визначено основні принципи чесного торговельного руху і запропоновано доповнення чинної ситемеми принципів. Проаналізовано стандарти чесної торгівлі та їх важливість. Споживачі добросовісної торгівлі допомагають зменшити бідність у світі через їхню щоденну покупку відповідно позначених продуктів. Досліджено маркування та знаки, що свідчить про продаж товарів, ураховуючи стандарти чесного торговельного руху. З’ясовано переваги і можливі загрози «чесної торгівлі» та доведено реалістичність і позитивність цієї альтернативи традиційного підходу до торгівлі для фермерів та виробників у країнах, що розвиваються. Наведено типи типи підприємств, що займаються чесною торгівлею. Окреслено основні тенденції розвитку справедливого торгового руху у світі. Ппроаналізовано перспективи цього торговельного руху в Україні, зважаючи на спеціалізацію регіонів. Левову частку в економіці більшості регіонів України займає сільськогосподарське виробництво. Функціонування агропромислового сектору в цілому характеризується екстенсивним нарощуванням виробництва продукції, відособленістю товаровиробників і низьким рівнем упровадження інновацій. Для зміни ситуації, вітчизняним фермерам слід долучатися до чесної торгівлі, що дасть можливість працювати на прибуток, а не лише на покриття витрат і стимулюватиме розвиток галузі.