ВИВЧЕННЯ СКЛАДОВИХ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ ФІНАНСАМИ БАНКУ: КАТЕГОРІАЛЬНИЙ ТА СТРУКТУРНИЙ АНАЛІЗ ОБ’ЄКТНОГО ПОЛЯ УПРАВЛІННЯ ФІНАНСАМИ БАНКУ - D’yakonova, I. I.; Kravchuk, G. V.; Mordan, Ye. Yu.; Onopriienko, Yu. Yu. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2018)
У статті розглянуто підходи до розуміння поняття «фінанси банку». Досліджено фінансові ресурси як матеріальний вияв фінансів банку, які є частиною ресурсів банку, що створюються за допомогою мобілізації грошових коштів економічних суб’єктів через залучення та позичення, трансформованих за сумами, строками та ризиками відповідно до параметрів розміщення в активи банку шляхом їх адаптації, та власного капіталу (внесеного акціонерами, створеного в результаті діяльності та накопиченого в результаті дооцінки активів), використання яких, у майбутньому може призвести до збільшення економічних вигід банку. Розглянуто зв’язки між ключовими властивостями фінансових ресурсів та фундаментальними постулатами управління фінансами банку. Охарактеризовано діяльність банку як фінансового посередника та суб’єкта господарювання. Здійснено детальний аналіз зовнішніх та внутрішніх економічних відносин у сфері фінансів банку з точки зору формування механізмів управління банку. До внутрішньої сукупності економічних відносин у сфері фінансів банку віднесли акціонерів банку, персонал банку, елементи фінансової структури банку та елементи структури банківської групи, фінансово-промислової групи. Визначили, що зовнішні економічні відносини формуються завдяки контрагентам, суб’єктам державного регулювання, суб’єктам банківського регулювання та нагляду, клієнтам та ін. Розглянуто можливий вплив зовнішніх та внутрішніх економічних відносин на досягнення цілей стратегічного управління фінансами, забезпечення бажаного рівня конкурентоспроможності та фінансової стабільності. Важливим елементом змістовної характеристики фінансів банку є розгляд їх принципів. Визначено, що принципи фінансів банку варто поділяти на загальні (господарська самостійність, самофінансування, матеріальна зацікавленість та відповідальність) та специфічні (підвищення прозорості результатів фінансової діяльності, саморегулювання, забезпечення фінансовими резервами). В результаті даного дослідження удосконалено визначення поняття «фінанси банку» та сформовано об’єктне поле управління фінансами банку.