СТРАТЕГІЧНЕ ВИРІШЕННЯ ПИТАННЯ ПЛИННОСТІ КАДРІВ У БАНКІВСЬКІЙ УСТАНОВІ - Hakan Saglam, Mehmet; Iziumtseva, N. V.; Torianyk, Zh. I.; Shevchenko, V. I. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2018)
Сьогодні головною проблемою банківських установ є значний рівень плинності персоналу, що зумовлює зниження стабільності і перспективи фінансової сфери в цілому. Метою кожного банку є задоволення потреб клієнтів та отримання прибутку від своєї діяльності. Щоб забезпечити ефективність своєї роботи, банк використовує персонал, який, у свою чергу, використовуючи знання, фахові навички та професіоналізм, є одним із найважливіших ресурсів цього інституту. В умовах сучасного стану вітчизняної економіки банківські установи та підприємства намагаються запровадити нові стандарти роботи з персоналом для підвищення ефективності своєї діяльності. Проблема плинності кадрів є непоодиноким прикладом у банківській сфері. Більша частка банків страждає від постійної зміни кадрів у внутрішньому резерві і стресових ситуацій, які виникають унаслідок цього. Варто проаналізувати причини і вирішити питання плинності кадрів на рівні стратегічного та тактичного планування. Для дослідження соціально-психологічних методів управління ми розробили анкету, яка дозволяє проаналізувати задоволеність персоналу стилем керівництва, ступенем мотивації, виявити особливості управління персоналу, вплив соціально-психологічних аспектів управління на плинність кадрів. На основі відповідей на поставленні в анкеті запитання було розраховано індекс задоволеності та визначено фактори, що викликають найбільшу задоволеність і найбільшу незадоволеність персоналу організацією праці в ПАТ КБ «ПриватБанк». Запропоновано конкретні шляхи зниження плинності кадрів. Пропозиції і розробки можуть активно застосовуватись у практичній сфері ПАТ КБ «ПриватБанк», що дасть змогу поліпшити психологічний клімат у колективі, підвищити ефективність роботи працівників і збільшити рівень їхньої лояльності до банку.