ОБ’ЄКТИВНІ ТА СУБ’ЄКТИВНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ КРЕДИТНОЇ ПОЛІТИКИ БАНКІВ УКРАЇНИ - Myskiv, G. V.; Pavlenchyk, N. F.; Fursina, O. M. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2018)
Досліджено сутність кредитної політики банків і проаналізовано сукупність чинників, які впливають на її формування в Україні. Для забезпечення найбільш ефективної організації кредитної діяльності банки визначають і впроваджують власну кредитну політику з урахуванням потенційних можливостей та діапазону ризиків (внутрішніх і зовнішніх), що впливають на її ефективність. Кредитна політика є складним, багатогранним, структурованим явищем, успішне формування і вдала реалізація якої залежить від великої кількості чинників. Саме тому запропоновано розподіл усіх чинників (що виникають у зовнішньому і внутрішньому середовищі банків) на об’єктивні і суб’єктивні. Своєю чергою, об’єктивні і суб’єктивні чинники структуруються за різними рівнями господарювання і створюють передумови для ефективної кредитної діяльності банку. Об’єктивні чинники включають ті обставини чи умови, які існують або з’являються незалежно від волі людини. До суб’єктивних чинників належить ті, які виникають унаслідок індивідуального особистого впливу людей (персонал, замовники, посадові особи тощо). Провівши дослідження, запропоновано таку класифікацію об’єктивних і суб’єктивних чинників формування політики банківського кредитування за такими групами і підгрупами: об’єктивні чинники середовища: глобальні, макроекономічні, мезоекономічні; об’єктивні чинники внутрішнього середовища: організаційні та структурні, інформаційні та технологічні, фінансові та економічні; суб’єктивні чинники навколишнього середовища: глобальний, макроекономічний, мезоекономічний; суб’єктивні чинники внутрішнього середовища: управлінський персонал. Таким чином, кредитна політика банку формується під впливом комбінації об’єктивних і суб’єктивних чинників, які визначаються різними рівнями управління та створюють передумови для ефективної кредитної діяльності банку і мінімізації кредитного ризику.