УПРАВЛІННЯ КОРУПЦІЙНИМИ РИЗИКАМИ: ЮРИДИЧНІ ПРОБЛЕМИ ІДЕНТИФІКАЦІЇ ТА ПРАВОВА ОЦІНКА ЙМОВІРНОСТІ ПОЯВИ - Hnylytska, L. V.; Ortynska, N. V.; Blikhar, M. M.; Andrienko, V. M. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2018)
Проаналізовано економічні та юридичні проблеми ідентифікації та оцінки ймовірності прояву корупційних ризиків. Установлено, що більшість антикорупційних заходів органів влади має формальний характер і зводиться до ухвалення документів політичного характеру. Мета статті полягає в теоретичному обґрунтуванні складових процесу управління корупційними ризиками та умотивовування найбільш доцільних методик оцінювання ризиків. Запропоновано: під антикорупційним контролем розуміти систему перевірок, спрямованих на ідентифікацію корупційних ризиків та оцінювання виконання антикорупційних заходів на підприємстві; під корупційним ризиком розуміти ймовірність того, що відбудеться подія корупційного правопорушення чи правопорушення, пов’язаного з корупцією, яка негативно вплине на досягнення підприємством визначених цілей і завдань. Рекомендовано причинами корупційних ризиків вважати умови, що заохочують (стимулюють), викликають або дозволяють скоєння особою при виконанні нею функціональних обов’язків незаконних дій, що характеризуються обманом, приховуванням або зловживанням довірою з метою отримання грошей, власності або послуг, ухиляння від сплати грошових коштів у цілях особистої наживи. Реалізація корупційного ризику проявляється різними видами корпоративного шахрайства, зокрема: незаконне привласнення активів; корупція в результаті конфлікту інтересів; шахрайство, пов’язане з маніпулюванням обліковими (звітними) даними. Вказано на основний критерій, що визначає ймовірність прояву корупційного ризику, під яким слід розуміти частоту випадків вчинення корупційного правопорушення з урахуванням часових меж. У зв’язку з цим доцільно вирізняти ризики з низьким рівнем імовірності прояву, середнім і високим рівнями.