МЕТОДОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ОБЛІКОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ УПРАВЛІННЯ НЕМАТЕРІАЛЬНИМИ АКТИВАМИ СУБ’ЄКТІВ ГОСПОДАРЮВАННЯ - Duba, V. M. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2018)
Неoбхідність досліджень методологічної основи для ведення бухгалтерського обліку та управління нематеріальними активами підприємств обумовлена потребою забезпечення конкурентоспроможності підприємства як способу реагувати на глобальні виклики інформаційної економіки. Теорія бухгалтерського обліку забезпечує дослідження питань стосовно питань, які стосуються здатності суб’єктів господарювання управляти нематеріальними активами у своїй системі бухгалтерського обліку. Теоретичні уявлення стосовно питань обліку нематеріальних активів проявляються на рівнях фундаментальних теорій, таких теорій, які досліджують певний аспект реальності на основі фундаментальних теорій, а також окремих теорій, які межують з деякими емпіричними законами. Роль управління нематеріальними активами в діяльності суб’єктів господарювання отримала більшу увагу протягом останніх років. Крім того, питання управління нематеріальними активами отримало значний розвиток у практиці ведення бухгалтерського обліку. Водночас, попри численні досягнення в галузі обліку нематеріальних активів, існують різні погляди щодо особливостей методології бухгалтерського обліку. У світлі останніх подій в економіці надзвичайно складно ігнорувати існування методології обліку нематеріальних активів. Метою нашого дослідження є визначення підходів до обґрунтування нематеріальних активів як на теоретичному, так і на емпіричному рівнях, аналіз методів обліку нематеріальних активів для подальшого управління інноваційним розвитком як методологічної основи для бухгалтерського процесу. Розглядаються питання обліку нематеріальних активів. Досліджено процес інвентаризації нематеріальних активів. Виявлено принцип подвійного балансового підходу до концепцій «нематеріальні активи» та «інтелектуальний капітал». Визначено, що систематизований підхід до обліку та аналізу застосування нематеріальних активів суб’єктів господарювання є необхідною умовою гармонізації обліку нематеріальних активів в Україні та у світі.