ПЕРСПЕКТИВИ ІНВЕСТИЦІЙНОЇ ПРИВАБЛИВОСТІ ПІДПРИЄМСТВ УКРАЇНИ У СФЕРІ ГОСТИННОСТІ - Kovtunenko, Yu. V.; Kovtunenko, K. V.; Mamontenko, N. S.; Orekhova, K. V. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2018)
Сфера гостинності в розвинутих країнах займає провідне місце в економіці держави. Вона є джерелом надходжень до бюджету, а також сприяє перерозподілу доходів між державами. Сфера гостинності дозволяє виконати комбінацію різних форм капіталу (національного і міжнародного), створити нові робочі місця, а також забезпечити розвиток туристських потоків. В Україні існують різні унікальні рекреаційні, культурні та історичні ресурси, які потребують і мають бути оптимально використані для економічного і культурного розвитку держави. Це дозволить підвищити конкурентоспроможність і престиж держави у світі. Призначено для вивчення рівня розвитку, структури, принципів та аналізу підприємств, що належать до сфери послуг готельного господарства. Виявлено, що готельний бізнес як складова індустрії гостинності пов’язаний iз туристичною діяльністю, оскільки надає послуги з розміщення зовнішніх, внутрішніх туристів. Оздоровчі, санаторно-курортні заклади як складові сфери готельного господарства надають рекреаційні послуги, що сприяють реабілітації працездатності людини. Визначено, що діяльність, пов’язана зі сферою гостинності, особливо готельно-ресторанного бізнесу, є перспективною i вигідною для інвестицій. Установлено, що швидкий розвиток i створення робочих місць сприяють розвитковi туризму. Проте підсумковий статистичний аналіз підприємств гостинності встановив, що в останні роки їхня кількість зменшилась у зв’язку з погіршенням економічної та політичної ситуації в державі. Це призвело до зменшення як активності туризму, так і бізнесу. Зокрема, брак грошових коштів обмежує темпи економічного i соціального розвитку у сфері гостинності. З’ясовано, що подальше дослідження має бути присвячене вивченню заходів i програм, що існують, з новими розробками для підвищення конкурентоспроможності, ефективності впровадження інновацій у підприємствах готельного господарства та оптимізації їхньої структури капіталу.