УПРОВАДЖЕННЯ ОБЛІКОВИХ ПРОЦЕСІВ ЯК АЛЬТЕРНАТИВНИЙ СПОСІБ ОРГАНІЗАЦІЇ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ - Osadcha, O. O.; Akimova, A. O.; Hbur, Z. V.; Кrylova I. I. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2018)
Вивчено можливості і перспективи запровадження облікових процесів з метою вдосконалення організації обліку на підприємстві. Досліджено теоретичний зміст процесного підходу до управління і запропоновано визначення поняття «обліковий процес» у розрізі суб’єктів підприємницької та непідприємницької діяльності. Сучасні складні умови соціально-економічного розвитку вимагають динамічних змін у методології та організації обліку. Удосконалення інформаційних технологій і їх упровадження у процесі бухгалтерського обліку й аналізу поставило завдання — розробити наскрізні бізнес-процеси, які будуть включати в себе бухгалтерські та аналітичні процеси. Обґрунтовано можливість розрізнення процесу бухгалтерського обліку як самостійного бізнес-процесу, оскільки він має всі характеристики процесу (вихідні дані, результати, ресурси), а також результат упровадження бухгалтерського та аналітичного процесу. Беручи до уваги особливості економічної та організаційної діяльності юридичних осіб, запропоновано застосувати таку термінологію визначення «процес обліку»: бізнес-процес обліку для суб’єкта господарювання, оскільки економічна вигода повинна бути отримана для оцінки його застосування; процес обліку для некомерційного суб’єкта, оскільки оцінка його застосування буде в основному соціально-економічним ефектом. Із упевненістю можна стверджувати, що бухгалтерський облік перейшов від простого обліково-аналітичного забезпечення інформацією до бухгалтерського управління економічними процесами підприємства, ставши одним із основних видів менеджменту. Предметом бухгалтерського обліку в умовах збалансованого розвитку є управління внутрішніми і зовнішніми процесами та контроль за ними, а в ході організації обліку використовується інжиніринговий інструментарій. Крім того, обґрунтовується склад індикаторів для оцінювання ефективності та ефективності процесів обліку. Їх поділяють на три основні групи: показники ефективності продукції індикатори ефективності процесу; показники задоволеності клієнтів.