ЗМІЦНЕННЯ ФІНАНСОВОЇ СТІЙКОСТІ ТЕРИТОРІЙ ШЛЯХОМ РОЗВИТКУ ЕКО-ТУРИЗМУ - Pokolodna, M. M.; Balandina, I. S.; Radionova, O. M.; Riabev, A. A. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2018)
Одним із перспективних напрямів розвитку туризму як галузі-мультиплакатору економічного розвитку є рекреаційна діяльність. Рекреація – це комплексне поняття, яке включає багато підвидів туризму, спрямованих на забезпечення оздоровлення та відпочинку туристів. У статті досліджено проблеми розвитку рекреаційного потенціалу з метою підвищення ефективності ведення туристського бізнесу, особливо еко-туризму, для забезпечення фінансової стійкості регіонів, оскільки відомо, що галузь туризму є прибутковою та не потребує великих первинних витрат. Рекреаційний потенціал країни є досить великим, проте його реалізація гальмується через відсутність ефективних державних механізмів реалізації програм рекреаційного розвитку, відсутності умов для залучення зовнішніх та внутрішніх інвестицій та необхідності розвитку туристської інфраструктури, яка зачасту є морально та фізично зношеною. Одним із видів рекреації є екологічний туризм, який бурхливо розвивається у країнах Європейського Союзу, Сполучених Шататах Америки та інших світових лідерах туристської індустрії. Надане теоретичне визначення поняттю екологічного туризму, який характеризується як вид туризму, що пов’язаний із збереженням та дорученням до природи. У роботі поставлене завдання щодо проведення оцінки потенціалу рекреаційного розвитку туристських дестинацій. У результаті проведеного аналізу розроблено інтегральний критерій для визначення рекреаційного потенціалу регіону та розроблено методику аналізу рівня потенціалу та рівня його використання. На основі запропонованої методики проведено ранжування регіонів України. Отримані результати оцінки та проведений SWOT-аналіз дозволили розробити ряд напрямів щодо активізації розвитку екологічного туризму для забезпечення фінансової стійкості територій України. Отже, у статті запропоновані механізми оцінки та реалізації рекреаційного потенціалу туристських дестинацій із врахуванням специфіки різних регіонів України, визначено перспективи подальшого розвитку рекреаційного туризму, в тому числі еко-туризму, який набирає суттєвої популярності та може забезпечити високі показники прибутковості для галузі та економіки країни в цілому.