ІДЕНТИФІКАЦІЯ ФАРМАЦЕВТИЧНИХ ТОВАРІВ В СИСТЕМІ РАХУНКІВ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ: ПРОБЛЕМИ ГАРМОНІЗАЦІЇ - Skrypnyk, M. I.; Vyhivska, I. M.; Grabchuk, I. L.; Hryhorevska, O. O. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2018)
У статті поставлено задачу обґрунтування сутності та складових фармацевтичних товарів як об’єкту бухгалтерського обліку на основі порівняння діючих міжнародних та національних класифікаційних стандартів, що сприятиме удосконаленню бухгалтерського обліку фармацевтичних товарів. У процесі дослідження використано методи спостереження, порівняння, аналізу, синтезу, узагальнення та економіко-статистичний метод. В статті на основі аналізу положень діючих нормативних документів (Закону України «Про лікарські засоби», Української класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності (УКТЗЕД), яка є товарною номенклатурою Митного тарифу України (МТУ базується на Гармонізованій системі опису та кодування товарів Всесвітньої митної організації і Комбінованій номенклатурі ЄС), «Класифікації видів економічної діяльності» (ДК 009:2010, КВЕД-2010)) визначено перелік складових фармацевтичних товарів. Встановлено, що під фармацевтичними товарами як об’єктом бухгалтерського обліку слід розуміти товари, готову продукцію, сировину й матеріали, купівельні напівфабрикати і комплектуючі вироби, напівфабрикати власного виробництва та давальницьку сировину, які призначені для продажу (виробництва, переробки) суб’єктами фармацевтичного ринку відповідно до вимог та стандартів державного та міжнародного рівнів у сфері фармації. Гармонізовано складові фармацевтичних товарів відповідно до вітчизняних класифікаторів діяльності та окремих об’єктів бухгалтерського обліку: (товари, готова продукція, сировина й матеріали, купівельні напівфабрикати й комплектуючі вироби, напівфабрикати власного виробництва та давальницька сировина, які призначені для продажу (виробництва, переробки) суб’єктами фармацевтичного ринку відповідно до вимог державних та міжнародних стандартів у сфері фармації). Обґрунтовано їх віднесення до певних груп рахунків бухгалтерського обліку. Пропозиції забезпечують удосконалення облікового забезпечення управління фармацевтичним підприємством та мінімізують його виробничі та комерційні ризики.