ІНСТРУМЕНТИ СТАНОВЛЕННЯ ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВ ТУРИСТИЧНОЇ ІНДУСТРІЇ - Struchok, N. N.; Udud, I. R.; Vivcharuk, O. M. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2018)
Науково обґрунтовано інструменти становлення фінансово-економічної безпеки підприємств туристичної індустрії. Узагальнено теоретичні основи щодо визначення сутності поняття «фінансово-економічна безпека підприємств туристичної індустрії» і сформульовано власне твердження цього поняття. Окреслено фактори, що впливають на становлення фінансово-економічної безпеки підприємств туристичної сфери. На підставі аналізу окреслено основні економічні результати діяльності підприємств туристичної індустрії України, систематизовано основні негативні аспекти їхнього функціонування та аргументовано ключові напрями необхідних змін. Підкреслено значення розвитку туристичної індустрії для національної економіки через призму соціальної спрямованості та формування доданої вартості і надходжень як до державного, так і до місцевих бюджетів. Аргументовано, що вагомим інструментом становлення фінансово-економічної безпеки підприємств туристичної індустрії є інформаційне забезпечення, яке виступає рушійною системою набуття, аналізу, оцінки, зберігання й обробки даних для продукування управлінських рішень. Деталізовано його основні складові. Визначено роль маркетингу в соціальних мережах як складової інформаційного забезпечення у процесі становлення фінансово-економічної безпеки підприємств туристичної індустрії, що забезпечує пропаганду і збут послуг підприємств туристичної індустрії, використовуючи ресурси соціальних медіа, контент яких виникає й поновлюється за рахунок відвідувачів. Водночас зазначається, що тренди маркетингу в соціальних мережах сприяють зниженню рівня витрат на маркетинг для туристичних підприємств, адже є одним із найменш витратних способів просування їхніх послуг на регіональному і міжнародному ринках. Зроблено висновки щодо дієвості інструментів становлення фінансово-економічної безпеки підприємств туристичної індустрії та напрацьовано пропозиції щодо підвищення її рівня.