МОДЕЛЬНИЙ АСПЕКТ ОЦІНКИ ЕФЕКТИВНОСТІ ОРГАНІЗАЦІЇ УПРАВЛІННЯ ТА МОТИВАЦІЇ ПЕРСОНАЛУ - Sergienko, O. A.; Morozova, N. L.; Karpets, O. S.; Babenko, M. V. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2018)
У статті запропоновано методологічні аспекти оцінки ефективності організації управління персоналом та мотивації на основі застосування економіко-математичного інструментарію шляхом реалізації трьохкомпонентної алгоритмічної моделі. Здійснено оцінку ефективності праці керівників структурних підрозділів на основі економетричних систем структурних рівнянь, що дозволяють ранжувати особистісні, комунікативні, інноваційні, соціальні та корпоративні характеристики, які в найбільшій мірі впливають на загальні показники ефективності роботи персоналу банку, серед яких розглядаються обсяг залучених коштів; оцінка працівника щодо відповідності стандарту; ефективність діяльності (кількість контрактів); вклад у розвиток. Отримані результати підтверджують гіпотезу, що керівникам структурних підрозділів треба працювати над розвитком своїх комунікативних, інноваційних, особистих та соціальних характеристик. Запропоновані моделі аналізу факторів мотивації персоналу за методологією багатовимірного статистичного факторного аналізу на основі вихідного переліку з 13 основних показників мотивації персоналу, у результаті чого сформовані агреговані фактори, що відбивають властивості декількох мотиваційних компонентів, а саме: матеріального стимулювання робітників, соціального стимулювання та охорони здоров’я персоналу. Побудовано модель оцінки впливу факторів мотивації на результати діяльності банку на основі нелінійних економетричних функцій. Отримано регресійне рівняння впливу факторів мотивації на загальний прибуток банку.Запропонований модельний інструментарій оцінювання ефективності управління та мотивації персоналу дозволить керівництву банку вдосконалити механізми стимулювання та заохочення працівників з метою підвищення ефективності їх праці в напрямі підвищення прибутковості та конкурентоспроможності банку.