МЕХАНІЗМИ ФІНАНСУВАННЯ ІМПЛЕМЕНТАЦІЇ МОРСЬКОЇ РАМКОВОЇ ДИРЕКТИВИ: ДОСВІД ЄС - Kniaz, S.; Pavlenko, E.; Rubel, O.; Zavnerchik, O. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2018)
За останнє десятиліття спостерігалися ознаки поліпшення стану Чорного моря. Проте його унікальні акваторії та узбережжя все ще знаходяться під серйозною загрозою. Чорне море незахищене від значних антропогенних тисків, і має низький адаптаційний потенціал. Якщо по мірі зростання економіки регіону ці тиски посиляться, проблема стане серйознішою. Імплементація Директиви 2008/56/ЄС про встановлення рамок діяльності Співтовариства у сфері екологічної політики щодо морського середовища (Рамкова Директива про морську стратегію), оскільки використання морського середовища з урахуванням екосистемного підходу та принципу інтегрованого управління сприяє поліпшенню стану довкілля, збереженню біорізноманіття, розвитку галузей морегосподаського комплексу, перш за все рибальства, аквакультури, рекреації й туризму. Директива 2008/56/ЄС спрямована на досягнення доброго екологічного стану морських вод і захисту морських ресурсів, від яких залежить економічна та соціальна діяльність. Основні етапи реалізації цього документа включають: 1) набуття чинності законами, підзаконними актами та адміністративними положеннями, необхідними для виконання Директиви 2008/56/ЄС; визначення уповноваженого органу (органів) влади, відповідального за її впровадження; 2) початкову оцінку сучасного стану морських вод; визначення їх доброго екологічного стану; встановлення екологічних цілей та індикаторів для морських вод; розробку програми моніторингу для здійснення поточної оцінки та регулярного оновлення цілей; 3) підготовку комплексу заходів для досягнення доброго екологічного стану. Реалізація РДМС вимагає більш скоординованих досліджень, що мають проводитися в різних країнах, використовуючи порівняльні, найсучасніші методи оцінки. Це може також включати комбінацію різних методів оцінки, наприклад від заявлених та виявлених методів оцінки стану навколишнього середовища. Більше того, інтегроване моделювання матиме надзвичайно важливе значення для поєднання біогеофізичних та соціально-економічних систем та простежити вплив змін у морському середовищі. Зосереджено увагу на методологічних питаннях, пов’язаних із загальним розумінням фінансових, технічних та наукових наслідків Рамкової директиви Морської стратегії. Зокрема, однією з цілей цієї стратегії є розробка не юридично обов’язкових та практичних документів, таких як співфінансування заходів РДМС.