ДОСЛІДЖЕННЯ ПРИЧИННО-НАСЛІДКОВОГО ЗВ`ЯЗКУ ФІНАНСОВОЇ ГРАМОТНОСТІ З ПОКАЗНИКАМИ ФІНАНСОВОГО ТА СОЦІАЛЬНОГО СЕКТОРІВ - Bielova, Inna; Oliinyk, Viktor; Nilova, Nataliia; Nilova, Mariia (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2018)
В умовах, коли зросла ймовірність криз фінансового сектору як в окремих країнах, так і у світовому масштабі, все більшої важливості набуває питання крихкості фінансових інститутів внаслідок значної закредитованості, накопичення «токсичних» кредитів. І не останню роль в цьому грає низький рівень фінансової грамотності населення, серед наслідків якого: надмірна закредитованість, відсутність належної відповідальності за прийняті власні фінансові рішення та ін. Все це в результаті має вплив на стан особистих фінансів, і навіть - на поширення бідності. Значний внесок у розвиток теорії, методології та практичних питань розвитку фінансової грамотності зробили такі відомі вчені: А. Лусарді, О. Мітчелл; А.Хаслер; А.Меїр, Ю. Мугерман, О. Сад; В. Р. Маартен, інші. У той же час, недостатньо наукових праць, які висвітлюють особливості впливу рівня фінансової грамотності на розвиток фінансового та соціального секторів. У цьому дослідженні встановлено завдання перевірки трьох гіпотез про існування зв’язку між рівнем фінансової грамотності та показниками розвитку фінансового та соціального секторів. У статті розглянуто зазначений взаємозв`язок за даними EU-28 та країн світу в цілому. Результати: оскільки фінансова грамотність зростає, позичальники рідше позичають гроші з приватного неформального кредитора, від родини або друзів, а частіше - від фінансової установи; існує зворотний взаємозв’язок між рівнем фінансової грамотності серед дорослих та рівнем непрацюючих кредитів (NPL); також для країн ЄС-28 існує прямий статистично підтверджений зв’язок між кількістю людей у злиднях (у % від загальної чисельності населення) та рівнем непрацюючих кредитів. Проблема підвищення рівня фінансової грамотності повинна стати державним пріоритетом в країнах з високими показниками «поганих» кредитів, з поширеною бідністю.