СОЦІАЛІЗАЦІЯ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ В КОНТЕКСТІ ПРАВ, СВОБОД ТА ОБОВ’ЯЗКІВ ЛЮДИНИ І ГРОМАДЯНИНА - Horodovenko, V. V. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2018)
Запропоновано синергетичний підхід до шляхів розвитку соціально орієнтованої економіки через її соціалізацію та підвищення рівня правової культури економічних агентів. Обґрунтовано, що розвиток економіки загалом та окремих суб’єктів господарювання не можливий без поваги до прав і свобод своїх контрагентів, що також підвищує рівень соціальної відповідальності у процесі розвитку бізнесу. Відстоюється думка, що функціонально соціалізація економіки передбачає прогнозований рух фінансових потоків з метою розвитку виробничо-технічної та соціально-економічної підсистем суб’єкта господарювання в межах правового регулювання з використання договірних форм формування, розподілу і перерозподілу національного багатства. Водночас прогнозований характер руху фінансових потоків можливий за умови використання економічними суб’єктами можливостей договірного регулювання розподілу ресурсів суб’єкта господарювання. Окремо наголошується, що нехтування законом, неповага до прав і свобод людини і громадянина задля особистого збагачення унеможливлює стійкий розвиток бізнесу та задоволення інтересів власника засобів виробництва у зв’язку з відсутністю соціального миру і злагоди в суспільстві. Загалом відстоюється думка, що соціалізацію економіки та її зв’язок із правами, свободами і обов’язками людини і громадянина потрібно розуміти як стан справедливого перерозподілу національного багатства. Водночас справедливість тут варто розуміти в контексті статті 21 Конституції України, тобто як рівність людини у своїй гідності та правах. Усвідомлення економічними суб’єктами взаємозалежності задоволення їх соціально-економічних інтересів з їхньою правовою культурою дозволить сформувати нові підходи до перерозподілу національного багатства, починаючи з рівня підприємства, установи, організації, а це в підсумку позначиться на стані економіки. Доведено, що повага до прав і свобод людини та її право на особистий розвиток є не лише соціальною ціллю правового регулювання, а й базисом для соціалізації економіки. Запропоновано соціальноорієнтовану економіку розглядати як стан справедливого перерозподілу національного багатства на основі організації державного і договірного регулювання національної економіки.