КОНЦЕПТУАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СТАБІЛЬНОСТІ БАНКІВСЬКОЇ СИСТЕМИ - Kuznetsova, A. Ya.; Pohorelenko, N. P. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2018)
Доведено недостатню розробленість концептуальних положень забезпечення фінансової стабільності банківської системи, які б у комплексі охоплювали необхідні та достатні умови забезпечення фінансової стабільності, її складові щодо системного підходу, необхідність збалансування основних фінансових потоків, перелік індикаторів для визначення рівня фінансової стабільності, основні фінансові ризики, визначення рівня вразливості банківської системи та інструментарій забезпечення її стабільності. До дослідження проблеми забезпечення фінансової стабільності банківської системи застосовано принципи системного підходу та специфічні принципи, що дозволить обґрунтувати компоненти механізму її ефективного функціонування. До принципів системного підходу віднесено: цілісність, ієрархічність, структуризацію, множинність, узгодженість та спільність цілей, єдину основу, неповну детермінованість, безперервність процесу коригування цілей системи, комплексність. Принципами забезпечення фінансової стабільності банківської системи є принципи наукової обґрунтованості, безперервності, адаптивності, збалансованої прибутковості, суспільної відповідальності, економічної відповідальності, довіри, ефективності, завчасної обачності, надлишковості. Запропонована концепція забезпечення фінансової стабільності банківської системи базується на принципах, які відображені у висунутих гіпотезах і положеннях, що її розкривають, та може слугувати основою забезпечення фінансової стабільності як відповідного теоретико-методологічного базису. Концепція є частиною теорії фінансів, побудована в межах системної парадигми, ураховує стабільність інституціональних складових банківської системи (центрального банку, системних банків, банків з іноземним капіталом, банків із приватним капіталом) і збалансованість руху фінансових потоків.