ОЦІНЮВАННЯ СИСТЕМИ ЗАПОБІГАННЯ ТА ПРОТИДІЇ ЛЕГАЛІЗАЦІЇ СУМНІВНИХ ДОХОДІВ КЛІЄНТІВ БАНКУ - Ponomarenko, V. S.; Kolodiziev, O. M.; Lebid, O. V.; Veits, O. I. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2018)
Подальший розвиток систем запобігання та протидії легалізації злочинних доходів значно гальмується за відсутності оцінки поточного стану таких систем. На сьогодні відсутня будь-яка методологія, методика чи підхід до оцінювання систем запобігання та протидії легалізації злочинних доходів суб’єктів первинного фінансового моніторингу, до яких належать і банківські установи. Статтю присвячено формуванню методичного підходу до оцінювання системи запобігання та протидії легалізації сумнівних доходів банків з урахуванням чинних рекомендацій ФАТФ і НБУ. На основі узагальнення та аналізу результатів досліджень провідних учених у сфері запобігання відмиванню коштів визначено сукупність найбільш важливих щодо оцінювання складових частин системи запобігання та протидії легалізації сумнівних доходів клієнтів банку, до яких віднесено: порядок ідентифікації та вивчення клієнта; моніторинг та звітування про операції; управління ризиками; компетентність персоналу; збереження документів та інформації; внутрішній контроль та аудити; комплаєнс; управління інформаційними системами; корпоративне управління банку і роль його органів. За допомогою анкетування експертів з фінансового моніторингу банків розраховано коефіцієнти значимості перелічених складових частин системи. Для оцінювання кожної складової розроблено анкету, яка враховує вимоги ФАТФ, НБУ та ґрунтується на даних офіційної звітності банків з питань фінансового моніторингу. Запропоновано узагальнені етапи здійснення оцінювання, що становлять методичний підхід до оцінювання системи запобігання та протидії легалізації сумнівних доходів клієнтів банку. Підхід ґрунтується на розроблених анкетах, оцінки яких згортаються в інтегральні показники рівня розвитку кожної складової, які, у свою чергу, методом адитивної згортки з урахуванням коефіцієнтів значимості формують інтегральну оцінку всієї системи, а розроблена шкала дозволяє провести якісну інтерпретацію отриманих результатів.