ВИКОРИСТАННЯ МЕТОДУ ТАКСОНОМІЇ ДЛЯ ОЦІНКИ РІВНЯ ФІНАНСОВОЇ БЕЗПЕКИ КОМЕРЦІЙНОГО БАНКУ - Baranovskyi О. І.; Kopytko, M.; Barylyuk, M. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2018)
У статті запропонований методичний підхід до оцінки рівня фінансової безпеки комерційного банку на основі аналізу показників-стимуляторів / дестимуляторів платоспроможного банку та порівняння з показниками «еталонного» банку-банкруту. Обґрунтовано визначення рівня фінансової безпеки банку на основі аналізу математичної віддалі показників досліджуваного банку від «еталонного» банку-банкруту. Розроблена схема проведення розрахунків для оцінки рівня фінансової безпеки банку. Обґрунтовано та розраховано показники «еталонного» банку-банкруту. Запропоновано перелік показників-стимуляторів / дестимуляторів для оцінки рівня фінансової безпеки банку. Обґрунтовано використання для статистичного оброблення вхідних даних методики їх очищення за допомогою обчислення інтерквартильного розмаху.