ФІНАНСОВА БЕЗПЕКА БАНКІВСЬКОЇ СИСТЕМИ УКРАЇНИ — ПРОБЛЕМИ ВИМІРУ ТА ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ - Kovalenko, V. V.; Bolgar, T. M.; Sergeeva, O. S. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2018)
Здійснено порівняльний аналіз основних підходів до оцінювання рівня фінансової безпеки банківської системи. Метою статті є обґрунтування теоретико-методичних засад оцінювання і забезпечення фінансової безпеки банківської системи в умовах трансформаційних змін, що відбуваються в економіці держави. Визначено чинники, які впливають на рівень фінансової безпеки банківської системи. Їх класифіковано на фактори, що викликають структурні дисбаланси економіки, і ті, що впливають на рівень фінансової безпеки банківської системи. Уточнено підходи до відбору адекватних показників для визначення рівня фінансової безпеки банківської системи. Проведений аналіз індикаторів рівня фінансової безпеки банківського сектору економіки України підтверджує поглиблення кризових явищ та їх дестабілізувальний вплив на фінансову безпеку країни. Розглянуто основні методики оцінювання рівня фінансової безпеки банківської системи. Доведено доцільність використання методики, яка ґрунтується на встановленні порогових значень і визначенні інтегрального показника фінансової безпеки за напрямами капітало-ресурсної безпеки, кредитно-інвестиційної безпеки, валютної безпеки та визначення безпечного рівня доходів та витрат. Проаналізовано зовнішні і внутрішні загрози фінансової безпеки банків. Запобігання негативного впливові різних чинників у банківській сфері має відбуватися через проведення службою банківського нагляду НБУ постійного аналізу інформації, а саме: обсягу коштів підприємств і фінансово-промислових груп, які розміщені в банках, і ступінь залежності банків від цих джерел фінансування; якість активів банків; аналіз і прогнозування політичної та економічної середовищ. Отримано висновок про те, що основними напрямами забезпечення достатнього рівня фінансової безпеки банківської системи повинна стати перш за все зміна сприйняття самої фінансової безпеки як елементу управління, який дозволяє забезпечити фінансово стійке її функціонування. Для забезпечення достатнього рівня фінансової безпеки банківської системи визначено основні напрями макроекономічного і мікроекономічного спрямування.