АНАЛІЗ СТІЙКОСТІ СИСТЕМИ ДЕРЖАВНИХ ФІНАНСІВ УКРАЇНИ У СЕРЕДНЬОСТРОКОВІЙ ПЕРСПЕКТИВІ - Balakin, R. L.; Onufriichuk, O. P. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2018)
Розбалансована фіскальна політика призводить до кризи суверенного боргу, який в довгострокові перспективі створює тиск на економіку країни. Аналіз динаміки зростання пенсійних витрат та прогнозних демографічних показників, підтверджує вплив старіння населення на динаміку стійкості державних фінансів України. В результаті розрахунків, індикатор S1 в 2021 р. складе 7,8, що характеризує критично високий ступінь ризику стану державних фінансів. Найбільший вплив чинить фактор А (5,091% ВВП), відображаючи рівень державного боргу та структурного дефіциту. Фактором стабілізації державних фінансів в середньострокові перспективі розглядається оптимізація пенсійних витрат.