ФІНАНСОВА ЛОГІСТИЧНА КООРДИНАЦІЯ В КОНТЕКСТІ ЗАБЕЗПЕЧЕНННЯ СТІЙКОГО РОЗВИТКУ ТЕРИТОРІЙ В УМОВАХ ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ В УКРАЇНІ - Averkynа M. F.; Shulyk, Y. V. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2018)
Розглянуто необхідність фінансової логістичної координації, яка передбачає залучення фінансових ресурсів у ті підсистеми територій, які найбільш сприятливі щодо раціонального використання соціо-еколого-економічних ресурсів, їхнього відтворення, досягнення стану соціо-еколого-економічної безпеки та підвищення рівня логістизації. Визначено, що з метою забезпечення розвитку територій варто поєднати місцеві, державні та приватні фінанси у вирішенні питань функціонування територіальних громад. Ефективна фінансова координація дасть можливість результативно використовувати ресурси територій, скоротити використання підсистемами територій зовнішніх ресурсів і максимально забезпечити їхнє функціонування внутрішніми ресурсами. Оцінено основні ресурси, доходи і видатки, що забезпечують фінансову логістику територій в Україні. Виявлено залежність місцевих фінансів України від державних фінансів, соціальну спрямованість видатків, необхідність реформи децентралізації та охарактеризовано перші результати від її реалізації. Визначено необхідні зміни на державному рівні для покращення координації фінансових потоків і розвитку територій. Виокремлено необхідність завершення процесу децентралізації та узгоджень міжбюджетних відносин. На місцевому рівні в Україні фінансова логістична координація повинна вирішити: наповнення власними фінансовими ресурсами місцеві бюджети; урегулювання цін та тарифів на комунальні послуги; збільшення фінансування комунальних підприємств та установ; зростання капітальних видатків для вдосконалення та модернізації у сферах відання місцевих органів управління; поліпшити залучення інвестицій; удосконалення використання місцевих боргових паперів.