Стан та перспективи розвитку аграрного сектору в контексті державної політики фінансової підтримки товаровиробників - Vdovenko, L. O.; Vdovenko, S. A. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2018)
Посилення процесів глобалізації та загострення проблем забезпеченості продовольчою продукцією населення світу потребують подальшого розвитку вітчизняного агропромислового комплексу України як важливого в стратегічному плані сектору економіки країни та його інтеграції в світову продовольчу систему. В статті наведена порівняльна характеристика аграрного сектору України і європейських країн. Встановлено причини низьких обсягів прямої державної фінансової підтримки аграріїв в порівнянні з іншими країнами та низької активності залучення кредитних ресурсів в сільськогосподарське виробництво. Визначено переваги та недоліки існуючої моделі земельних відносин в Україні та її вплив на розвиток сільськогосподарського виробництва. Встановлено, що аграрний сектор є пріоритетним і стратегічним сектором економіки України, який впродовж останніх років показує позитивну динаміку розвитку, є ефективним в порівнянні з іншими галузями та займає значну частку в експорті сільськогосподарської продукції, тому є необхідність закріплення наявних результатів діяльності та збереження конкурентних позицій на світовому продовольчому ринку. Позиція аграрного сектора економіки в майбутньому залежить від рівня довготермінових інвестицій, його кредитування та державної підтримки сільськогосподарських товаровиробників. Зроблено висновки, що відсутність ринкового обігу сільськогосподарських земель звужує можливості залучати додаткові фінансові ресурси в аграрний сектор економіки, а запровадження прозорого ринку землі сприятиме розвитку конкуренції та підприємництва в сільськогосподарському виробництві, створенню умов для формування ефективного власника на селі, а в умовах нестачі бюджетних ресурсів та кризи банківської системи України забезпечення реальних можливостей для розвитку довгострокового кредитування товаровиробників.