КЛЮЧОВІ ВИМОГИ ДО СИНТЕЗУ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ МІЖНАРОДНОЮ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНІСТЮ ПІДПРИЄМСТВА - Poddubna, L. I.; Gorobinska, M. V. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2018)
Розглянуто особливості синтезу системи управління конкурентоспроможністю підприємства, який повинен враховувати закони системоутворення та мати ієрархічну структуру із гнучким модулем взаємодії блоків державного регулювання, блоку адаптації та мікроекономічного (корпоративного) блоку. Блок державного регулювання (макроекономічний) є найвищим рівнем організації системи управління конкурентоспроможністю підприємства, що підтверджується сучасною практикою розвинених країн. Проаналізовано позиції України в міжнародних рейтингах та з’ясовано, що дисфункціональна роль держави ускладнює управління міжнародною конкурентоспроможністю підприємства, призводить до подальшого погіршення промислової структури економіки, втрати конкурентних позицій та посилення сировинної орієнтації.