ФІНАНСОВІ АСПЕКТИ РОЗРОБКИ ПРОГРАМ ІННОВАЦІЙНОГО РОЗВИТКУ ТЕРИТОРІЙ В УМОВАХ ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ - Demianyshyna О. A.; Nedbalyuk, O. P.; Stanislavchuk, N. O. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2018)
Системна криза у сфері соціально-економічного розвитку територій є наслідком відсутності сучасного механізму управління розвитком територіальних громад, який базується на відповідних програмах розвитку. З огляду на це актуальними є поглиблене дослідження проблематики фінансування процесу розроблення програм територіального розвитку, а також обґрунтування системи практичних рекомендацій щодо дієвого механізму фінансування процесу розроблення програм територіального розвитку в Україні. Незважаючи на глибину розкриття цих наукових досліджень, детальнішого розгляду потребують фінансові аспекти розробки програм інноваційного розвитку територій в умовах фінансової незалежності органів місцевого самоврядування. Для досягнення мети необхідно узагальнити теоретичні та методологічні засади розробки програм територіального розвитку та обґрунтувати вдосконалення процесу фінансування розробки програм інноваційного розвитку територій. Сфокусована увага дослідників проблем управління територіальним розвитком на необхідності створення механізму фінансування робіт з розроблення відповідних програм. Визначено, що без такого механізму неможливе створення та ефективне виконання програм територіального розвитку на усіх рівнях адміністративно-територіального устрою країни. Відмічено, що фінансування процесу розроблення програм територіального розвитку доцільно здійснювати саме через створену загальнонаціональну мережу державних інформаційно-консалтингових (дорадчих) служб, що забезпечить ефективність і прозорість даного процесу в умовах фінансової децентралізації та створення об’єднаних територіальних громад в Україні.