ДО ПИТАННЯ ОЦІНКИ ВИРОБНИЧОГО ПОТЕНЦІАЛУ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ - Ermakov, O. U.; Velichko, O. V.; Bohach, L. V.; Nahornyi, V. V. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2018)
Важливою проблемою нинішнього етапу розвитку аграрної економіки України є наявність виробничого потенціалу сільськогосподарських підприємств, необхідного для виробництва визначених державними програмами та господарськими бізнес-планами обсягів агропродовольчої продукції. Це викликає потребу відповідних досліджень у питанні оцінки виробничого потенціалу сільськогосподарських підприємств з позиції його формування та використання. Виробничий потенціал аграрних формувань варто оцінювати не тільки за витратами на його формування, які постійно зростають, а виходячи із принципів цілеспрямованого вкладання засобів і забезпечення стійкого темпу зростання виробництва, з оцінки доходоутворюючих факторів, що тісно пов’язано з використанням інтенсивних методів функціонування підприємств як стимулюючих чинників їх розвитку. Найефективнішим, на думку авторів, для оцінки виробничого потенціалу сільськогосподарських підприємств є використання рейтингового методу з визначенням групових та інтегрального показників, що й обґрунтовано в статті. За результатами дослідження, найвищий рівень виробничого потенціалу мають великі суб’єкти аграрного господарювання Миронівського та Васильківського районів столичної Київської області (інтегральний індекс наявності виробничого потенціалу - відповідно 1,523 та 1,444). У статті набули подальшого розвитку методолого-методичні положення щодо оцінки виробничого потенціалу сільськогосподарських підприємств в контексті рейтингового методу, які дозволяють робити глибокий аналіз впливу окремих аспектів діяльності господарюючих суб’єктів на загальний рівень їх конкурентоспроможності з урахуванням тенденцій ринкових змін в умовах глобалізації.