УПРАВЛІНСЬКИЙ ОБЛІК ЕЛЕКТРОННИХ ТРАНСАКЦІЙ З ВИКОРИСТАННЯМ КРИПТОВАЛЮТ - Zadorozhnyi, Z.-M. V.; Muravskyi, V. V.; Shevchuk, O. A. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2018)
Необхідність отримання оперативного доступу до грошових коштів через електронні комунікації, захисту інвестицій після глобальних фінансових криз призвела до появи нового виду електронних грошей — криптовалют. Розкрито сучасний стан і перспективи розвитку криптовалюти як особливого виду електронних грошей. З’ясовано характерні переваги застосування крипто валют, такі, як: зручність, незалежність, доступність, дистанційність, конфіденційність, бездокументність, повна автоматизація обліку та оптимізація витрат на адміністрування. Досліджено варіативні наукові позиції щодо облікового та економічного позиціонування криптовалют в Україні. Розроблено порядок облікового відображення процесів первісного одержання (майнінгу) та оперування криптовалютами з визначенням методики калькулювання їхньої собівартості, що найбільш повно відповідає методиці обліку в Україні. Запропоновано розв’язання проблем управлінського обліку електронних грошей та криптовалют в Україні через об’єднання функціональних можливостей технології блокчейн, позитивних якостей комунікацій «Інтернет-банк» і «Клієнт-банк», що дасть змогу створити гібридну систему безготівкових платежів криптовалютами, електронними грошима, коштами на рахунках в банку з вільною конвертацією наявних грошових засобів і можливостей інформаційного обміну з усіма учасниками розрахункових операцій. Електронна інформація з гібридної системи комунікацій є основою для автоматизованого документування, формування облікових записів, інформування фахівців з обліку та управління щодо електронних грошових трансакцій. Автоматизація управлінського обліку електронних трансакцій сприяє зростанню рівня внутрішнього і зовнішнього контролю за виконанням грошових операцій завдяки своєчасному та дистанційному інформуванню про параметри безготівкових платежів.