ДВОРІВНЕВА БАЛАНСОВА МОДЕЛЬ РОЗПОДІЛУ ПРОДУКЦІЇ НА ОСНОВІ ЛАНЦЮГІВ МАРКОВА - Lapshyn, V. I.; Kuznichenko, V. M.; Stetsenko, T. V. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2018)
На основі одного з підходів до моделей обміну при використанні математичної теорії випадкових процесів створена дворівнева балансова модель розподілу продукції. На цих рівнях можуть розташовуватися учасники сусідніх по вертикалі каналів розподілу товарів в ланцюгах постачань: виробники-споживачі, посередники розподілу. Модель на основі ланцюгів Маркова дозволяє визначати самоузгоджені рівноважні відносні розподіли фінансів і товарів в грошовому вираженні на кожному рівні відповідно. При зміні об’єму поставок пропорційно рівноважному розподілу на верхньому рівні відношення кількості отриманих товарів на нижньому рівні зберігатимуться. В цьому випадку кожен одержувач нижнього рівня знає свою долю від продукції, яка розподіляється, що сприяє ефективнішій організації торговельного процесу. Використовувана методика представляє інтерес для створення багаторівневих моделей каналів розподілу товарів.