ЕКОНОМІЧНИЙ ПОТЕНЦІАЛ ЗЕРНОВИХ НА ЗОВНІШНЬОМУ РИНКУ - Pakhucha, E. V.; Sievidova, I. O.; Pakhuchyi, A. M. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2018)
Обґрунтовано необхідність підвищення рівня конкурентоспроможності продукції, яке досягається за умови використання наявних конкурентних переваг, виробництва високоякісної продукції, що забезпечить вимоги споживача і ведення економічно обґрунтованої цінової політики. Досліджено показники, що характеризують рівень конкурентоспроможності продукції, основну увагу зосереджено на економічних показниках, що вказують на рівень конкурентоспроможності продукції. Проведено аналіз експорту та імпорту зерновий культур, який свідчить про постійне зростання експорту зерна і стрімке скорочення його імпорту. Досліджено фактори, що впливали на зміну рівня конкурентоспроможності зерна, зокрема зосереджена увага на економічних факторах. Визначено основну групу факторів конкурентоспроможності зернових культур, а саме техніко-економічні, комерційні та нормативно-правові. Для оцінки конкурентоспроможності вітчизняних зернових розраховано індекси відносних торгівельних переваг для окремих видів зернових. Визначені лідери серед продуктів рослинного походження у структурі зовнішньої торгівлі. Установлено, що вищу цінову конкурентоспроможність має продукція, яку продають на ринку і за своєю ціною вона є нижчою, ніж мінімальна ціна конкурентів, і забезпечує одержання прибутку при цьому. Оскільки зернові культури є стандартизованою продукцією, а ринок характеризується великою кількістю продавців і покупців, то ринок зерна можна визначити як ринок чистої конкуренції, оскільки конкуренція є досить інтенсивною, бо пропозиція перевищує попит і продавці змагаються за вибір покупця їхньої продукції. Наголошено на врахуванні еколого-економічної складової конкурентоспроможності продукції рослинництва з огляду на формування довгострокової стратегії агропродовольчого розвитку. Сформовано основні шляхи зростання конкурентоспроможності видів продукції, галузей і підприємств в умовах ринкового середовища та європейський вектор розвитку економіки.