ДОСЛІДЖЕННЯ СТАНУ МІЖНАРОДНИХ КОНКУРЕНТНИХ ПОЗИЦІЙ УКРАЇНИ - Polozova, T. V.; Beliavceva, V. V.; Perepeliukova, O. V. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2018)
Проаналізовано проблеми і перспективи інтеграції економіки України у світові ринки; визначено місце і конкурентні позиції національної економіки у глобальному середовищі. Обґрунтовано необхідність зменшення залежності економіки країни від кон’юнктури зовнішніх ринків і мобілізації внутрішніх ресурсів в умовах недостатнього рівня конкурентоспроможності і впливу держави на світові господарські процеси. Визначено основні рейтинги, які визначають конкурентоспроможності країн. Проведено ретроспективний аналіз позиціонування України в міжнародних рейтингах. Виокремлено складові глобального індексу конкурентоспроможності країн. За даними аналізу визначено фактори, які негативно впливають на ведення бізнесу в Україні. Було встановлено зміну методології складання рейтингу глобальної конкурентоспроможності Світовим банком. Визначено, що недосконалість інституційних засад в інноваційно-інвестиційній сфері впливає на рейтинги України в міжнародному конкурентному середовищі. Як вагому складову характеристику інноваційно-інвестиційного макроклімату досліджено аналітичні ретроспективні дані незалежних міжнародних агентств. За даними агентств складено рейтинги країн за позиціями, визначено лідерів та аутсайдерів з кожного напряму. Складено загальний рейтинг держави за обраними конкурентними рейтингами країн світу. При проведенні аналізу встановлено позиції України у глобальному рейтингу конкурентоспроможності країн за різними складовими рейтингу. Визначено слабкі місця держави, які знижують позиції на глобальній світовій арені. Проаналізовано основні позиції держави в різних міжнародних рейтингах, визначено позиції щодо кожного з них. На основі проведеного позиціонування країни в різних міжнародних рейтингах визначено позиції, за якими країна посідає гірші позиції. На основі проведеного рейтингування позицій запропоновано рекомендації щодо поліпшення стану країни в міжнародних глобальних рейтингах конкурентоспроможності.