РЕІНЖИНІРИНГ ПРОЦЕСІВ УПРАВЛІННЯ ДЕРЖАВНИМИ ФІНАНСАМИ В УМОВАХ БЮДЖЕТНОЇ РЕФОРМИ - Rozhko О. D. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2018)
Для успішної реалізації будь-якої програми з реформування і створення можливостей для переходу на якісно новий рівень управління обов’язковою умовою має бути не лише проведення передбачених програмою заходів, а й наявність механізмів, що забезпечать процес переходу. Удосконалення процедур з управління фінансами вимагає комплексного бачення і послідовних кроків з упровадження основних постулатів реформи бюджетної сфери. Застосування кваліметричної моделі, що базується на теорії нечітких множин, дозволить здійснити комплексне оцінювання якості управління державними фінансами. Такий підхід базується на врахуванні значення чотирьох груп показників — гнучкості державних фінансів, боргового навантаження на державні фінанси, відповідності стану державних фінансів вимогам бюджетного законодавства, результативності управління видатками бюджету. Як результат, отримання об’єктивної інформації про якість управління державними фінансами дозволить своєчасно виявляти можливі проблеми і оперативно здійснювати ефективні управлінські рішення. Запропоновано науково-методичний підхід до комплексного оцінювання якості управління державними фінансами на основі застосування кваліметричної моделі, що ґрунтується на теорії нечітких множин. На відміну від наявних, такий підхід ураховує значення чотирьох груп показників — гнучкості державних фінансів, боргового навантаження на державні фінанси, відповідності стану державних фінансів вимогам бюджетного законодавства, результативності управління видатками бюджету. Отримання об’єктивної інформації про якість управління державними фінансами дозволить своєчасно виявляти можливі проблеми і розробляти ефективні управлінські рішення в частині застосування кращої практики управління фінансами.