ФІНАНСОВИЙ ОМБУДСМЕН І ЙОГО РОЛЬ У ПИТАННЯХ ЗАХИСТУ ПРАВ СПОЖИВАЧІВ НА СТРАХОВОМУ РИНКУ ПОЛЬЩІ - Trynchuk, V. V.; Horyslavets, P. A.; Horbova, H. V.; Zelenitsa, I. M. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2018)
Досліджено етимологію терміна «омбудсмен», розкрито особливості діяльності інституту фінансового омбудсмена в Польщі. Проаналізовано генезис становлення установи і встановлено фактори, які сприяли його появі. Окреслено особливості фінансування інституції Rzecznika Finansowego, визначено сучасні тенденції щодо опрацювання звернень від клієнтів страхових компаній. Означено роль фінансового омбудсмена в розвитку фінансового ринку Польщі. Сформовано перелік пропозицій щодо вдосконалення норм законопроекту України «Про установу фінансового омбудсмена», виходячи з позитивного польського досвіду. Доведено, що місією функціонування інституту фінансового омбудсмена в Польщі є вжиття заходів у сфері захисту клієнтів суб’єктів фінансового ринку, представлення їхніх інтересів при застосуванні положень нормативно-правових актів згідно з принципами соціального співіснування. Вивчено структуру бюро фінансового омбудсмена Польщі, яке працює під безпосереднім керівництвом омбудсмена і складається з департаментів: клієнта страхового та пенсійного ринків; клієнта банківського ринку і ринку капіталу; позасудового врегулювання спорів; адміністративно-фінансового. У ході проведеного аналізу виокремлено дві основні моделі поведінки фінансового омбудсмена Польщі: втручання, головною метою якого є підтримка клієнтів у суперечці, і медіація — урегулювання спорів шляхом укладення мирової угоди. Проведено моніторинг кількості страхових скарг, що надійшли до офісу страхового. І фінансового омбудсмена Польщі, та відсотка їх задоволення фінансовими установами протягом 1995—2017 років. Дослідження було ініційовано групою науковців у рамках організації та проведення міжнародної конференції «Інститут фінансового омбудсмена — український погляд на польський досвід» на базі Краківського економічного університету і містить сучасний аналіз найбільш важливих питань, які стосуються відносин між фінансовим омбудсменом Польщі, страховими компаніями і споживачами страхових послуг. На основі опрацьованого позитивного польського досвіду діяльності інституту фінансового омбудсмена було підготовлено перелік пропозицій з удосконалення норм проекту Закону України «Про установу фінансового омбудсмена».