НЕСПРИЯТЛИВИЙ ВПЛИВ ІНВЕСТИЦІЙНОГО КЛІМАТУ НА ІНВЕСТИЦІЙНУ ПРИВАБЛИВІСТЬ УКРАЇНИ - Furdychko, L. Ye.; Pikhotska О. M. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2018)
Розглянуто основні напрями державного регулювання інвестиційного клімату в Україні, питання становлення інвестиційної привабливості та інвестиційного клімату. Проведено аналіз динаміки обсягу прямих іноземних інвестиції в економіку України, що дало можливість оцінити інвестиційний клімат України на сучасному етапі розвитку, визначити причини, що зумовлюють несприятливий інвестиційний клімат і стримують її економічний розвиток. Визначено, що інвестиційні ресурси покликані впливати на економіку і соціальний сектор країни з метою її трансформації в міжнародний простір шляхом пошуку нових джерел залучення цих ресурсів для забезпечення перспективного розвитку України. Проаналізовано основні фактори, які впливають на інвестиційний клімат, і причини зменшення інвестиційних потоків в економіку України, виокремлено проблеми, з якими зіштовхуються іноземні і національні інвестори. Наголошено, що ефективний розвиток галузей економіки України має перспективу в залученні іноземних інвестиційних ресурсів та формуванні сприятливого інвестиційного клімату інвесторам. Акцентовано, що брак послідовних реформ заважає секторам економіки в залученні потрібних інвестицій в основні засоби виробництва і поліпшенні управлінських навичок для підвищення ефективності виробничих потужностей. Проаналізовано індекс інвестиційної привабливості за версією топ-менеджерів членських компаній Європейської бізнес-асоціації. Оцінено інвестиційну привабливість України на сучасному етапі розвитку. Зазначено, що повільні темпи соціально-економічних реформ, неефективна податкова політика, високі ставки кредитування фінансово-кредитними установами, анексія Криму і воєнні дії на Сході України, бюрократія в ухваленні управлінських рішень, контрабанда, наявність тіньового сектору економіки — усе це є проблемами, які впливають на погіршення інвестиційного клімату в Україні та її інвестиційну привабливість. Визначено шляхи розв’язання зазначених проблем і запропоновано напрями поліпшення інвестиційного клімату.