МОДЕЛІ ПРОГНОЗУВАННЯ В МЕХАНІЗМІ РАННЬОГО ІНФОРМУВАННЯ І ПОПЕРЕДЖЕННЯ ФІНАНСОВИХ КРИЗ У КОРПОРАТИВНИХ СИСТЕМАХ - Guryanova, L. S.; Gvozdytskyi, V. S.; Dymchenko, O. V.; Rudachenko, O. A. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2018)
Розглядається проблема запобігання фінансовим кризам у корпоративних системах, діяльність яких стає дедалі складнішою в контексті глобалізації. Запропоновано механізм раннього інформування і попередження криз у корпоративних системах, який включає п’ять основних модулів: аналіз фінансового стану корпорації, аналіз фінансового стану дочірніх підприємств, оцінка впливу фінансової кризи на дочірньому підприємстві на загрозу банкрутства корпорації в цілому, прогнозування фінансового стану дочірніх підприємств і корпорації в цілому, антикризове управління. Перші чотири модулі механізму є модулями реалізації проактивного антикризового управління в корпорації, спрямованого на недопущення появи кризового стану як в окремих елементах, так і корпоративної системі в цілому. П’ятий модуль використовується при поточній негативній оцінці стану корпорації і є «реакцією» на вже наявні кризові процеси і явища в корпорації. Після його реалізації у процесі моніторингу стану застосовуються модулі проактивного управління, що дозволяють здійснювати ранню діагностику і попереджати кризовий стан. Особливу увагу приділено таким модулям проактивного управління, як оцінка впливу фінансових криз дочірніх компаній на банкрутство корпорацій у цілому, прогнозування фінансових криз. Розроблено модельний базис цих двох модулів. Для побудови моделей оцінки загрози кризи корпоративної системи використовуються нейронні мережі, математичний апарат нечіткої логіки, метод «Caterpillar». Розроблений комплекс моделей дозволив оцінити загрозу формування фінансових криз на головному і дочірніх підприємствах корпорації не тільки в поточному періоді, а й у перспективному. Отримані результати свідчать, що фінансовий стан досліджуваної корпорації характеризується низьким рівнем загрози банкрутства. Поряд із цим спостерігається посилення загрози банкрутства на низці дочірніх підприємств у перспективному періоді і сильний вплив локальних криз на фінансовий стан корпорації в цілому. Останнє призводить до необхідності здійснення антикризових заходів у корпоративній структурі. Адекватним інструментом вибору антикризових заходів і формування сценаріїв реалізації стратегії антикризового управління є імітаційне моделювання, засноване на концепції системної динаміки.