ВИКОРИСТАННЯ МОДЕЛЕЙ ОДНОГО ЧАСОВОГО РЯДУ ДЛЯ ПРОГНОЗУВАННЯ ЕКОНОМІЧНИХ ПОКАЗНИКІВ У СУЧАСНИХ УМОВАХ - Semenova., V. G.; Semenova, K. D. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2018)
Досліджено основні статистичні методи прогнозування, які базуються на даних одного часового ряду. Розглянуто особливості використання для прогнозування трендових моделей. Відмічено, що в сучасних умовах використання комп’ютерних програм вибір форми тренда для прогнозування суттєво спрощується: можна для одного й того самого ряду динаміки побудувати різні форми тренда і вибрати з них ту, яка за математичними критеріями найкращим чином описує вихідний ряд. Однак такий підхід іноді може призвести до простої формалізації достатньо складного питання прогнозування. Установлено, що в кожному конкретному випадку вибір тієї чи іншої форми моделі для прогнозування залежить від сутності досліджуваного показника, наявної інформації та поставлених завдань прогнозування, однак за можливістю краще відмовитися від розробки докладної математичної моделі на користь моделі з невеликою кількістю внутрішніх елементів. Показано переваги і недоліки прогнозування на основі авторегресійних моделей. Проведено аналіз динаміки та здійснено прогнозування валового внутрішнього продукту України в розрахунку на одну особу на основі трендової та авторегресійної моделей. Запропоновано систему принципів, дотримання яких може сприяти уникненню помилок під час вибору інструментарію прогнозування. Відмічено, що в сучасних нестабільних умовах розвитку економіки складність здійснення прогнозування економічних показників зростає. Тому доцільним є використання не стандартних, а адаптивних методів прогнозування одновимірних часових даних, основною властивістю яких є зміна коефіцієнтів побудованої моделі під час надходження нової інформації. При цьому прогнози, що здійснюються за допомогою математичних методів моделювання, слід доповнювати експертними оцінками. Удосконалено методику адаптивного прогнозування економічних показників з використанням аналізу індикаторів. Індикаторами пропоновано використовувати як фактори, які тісно пов’язані з досліджуваним показником, так і показники, які «попереджають» про майбутні зміни в зовнішньому або внутрішньому середовищі підприємства.