УДОСКОНАЛЕННЯ ОРГАНІЗАЦІЙНО-ПРАВОВОГО МЕХАНІЗМУ ДЕРЖАВНОГО УПРАВЛІННЯ ЕКОНОМІКОЮ: ЄВРОПЕЙСЬКИЙ ДОСВІД ДЛЯ УКРАЇНИ - Vorotin, V. Ye.; Pivovarov, K. V.; Romanenko, Y. A.; Shchokin, R. G. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2018)
Досліджено, що на сьогодні важливим науково-практичним завданням, яке відповідає найбільш сучасним тенденціям і завданням державної політики виступає аналіз питань у організаційно-правовому забезпеченні державного управління, виявлення неефективних правових інструментів стимулювання розвитку у країні та подання конкретних пропозицій про шляхи розв’язання цих проблем. Досліджено досвід країн із перехідною економікою в реформуванні державного управління економікою, що відбувається за умов нечуваної кризи управління та суттєвого звуження спектра послуг, гарантованих державою. Визначено, що запровадження стандартів якості та створення системи управління якістю в органах державної влади не тільки підвищить адміністративну спроможність, а й забезпечить удосконалення і стратегічний розвиток. Доведено, що для України європейська інтеграція пов’язана насамперед із внутрішніми реформами: адаптацією українського законодавства до законодавства ЄС, реалізацією європейських цінностей, реформуванням інституцій, переходом до європейських стандартів, процедур та норм. Обґрунтовано думку про те, що запровадження стандартів якості та створення системи управління якістю в органах державної влади не тільки підвищить адміністративну спроможність та забезпечить удосконалення і стратегічний розвиток, а також забезпечить: відкритість управління, взаємодію з громадськістю шляхом публічних консультацій; орієнтуючись на споживача — зворотний зв’язок шляхом вивчення громадської думки при прийнятті того чи іншого управлінського рішення чи наданні державної послуги; прогностичне обґрунтування та передбачення наслідків ухвалення управлінського рішення; процесний підхід, коли аналізується і коригується процес, а не виправляються недоліки кінцевого продукту; підвищиться рівень організації державного управління, а відповідно зросте дієвість та ефективність органів державної влади; підвищення ролі й адміністративної спроможності органів місцевого самоврядування, а отже, можливість делегування повноважень влади (децентралізація); залучення всіх працівників і зацікавлених сторін до діяльності організації, що дозволяє команді працювати та рухатися за спільним напрямком розвитку, а не кидатися урізнобіч.