ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ ФІНАНСОВО-КРЕДИТНИХ СИСТЕМ У БАГАТОУКЛАДНІЙ ЕКОНОМІЦІ - Voronin, V. M.; Kozachenko, O. I.; Kutashov, I. V.; Kotliarov, V. O. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2018)
Визначено, що формування фінансової системи України відбувалося одночасно із розвитком її державності. Проаналізовано складові фінансово-кредитної системи, до яких у цілому входять дві підсистеми: фінансова і кредитна. Кожна з цих підсистем поділяється на сфери, а ті, у свою чергу, — на ланки, підрозділи і т. д. Хоч кожний елемент фінансово-кредитної системи має свою організацію, механізм і порядок функціонування, усі вони тісно взаємопов’язані і мають великий вплив на розвиток національної економіки. Зазначено, що банківська система в Україні перебуває у стадії становлення. Вона будується за західним типом. Сьогодні в більшості країн світу функціонує дворівнева банківська система. За такою системою відносини між банками формуються за двома площинами: по вертикалі і по горизонталі. Як показує проведений аналіз, ринковий механізм не всесильний. Згідно з цілями демократичного суспільства, ринок не може забезпечити шляхетний перерозподіл прибутків. За кризової ситуації ринок слабо впливає на стабілізацію економіки та ефективне функціонування кредитно-фінансової системи. Певні інвестиційні фонди, страхові компанії та кредитно-фінансові інститути займаються діяльністю, яка для них не властива, що завдає шкоди суспільству: залучають внески від населення, які виконують функції ощадних та комерційних банків за принципом піраміди, тим самим викликають хвилю банкрутств. Обґрунтовано, що суспільне призначення фінансово-кредитної системи характеризують саме функції і дають чітке уявлення про її роль, тобто «роботу», яку ця система виконує в суспільстві. Функції фінансово-кредитної системи є явищем об’єктивним і динамічним. Кожна з них формується і розвивається в міру розвитку фінансово-кредитних відносин та економічного середовища, в якому функціонує ця система. Дійдемо висновку, що фінансово-кредитні відносини є однією з найбільш важливих категорій ринкової економіки, що відображає реальні відносини і взаємозв’язки суб’єктів господарювання в економічному житті суспільства. Фінансово-кредитна взаємодія банків і підприємств завжди була і залишається важливим важелем стимулювання розвитку виробництва та відображає економічні взаємовідносини з приводу зворотного руху запозиченої вартості.