НАУКОВО–МЕТОДИЧНИЙ ПІДХІД ДО ОЦІНЮВАННЯ НЕЗАЛЕЖНОСТІ ФІНАНСОВОГО НАГЛЯДУ - Kremen, V. M.; Brychko М. М.; Kremen О. І. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2018)
У статті обґрунтовано важливість незалежності органів фінансового нагляду як запоруки стійкості фінансового сектору. Здійснено систематизацію критеріїв оцінювання інституційної, операційної та фінансової незалежності органів фінансового нагляду, які відповідають міжнародним стандартам нагляду у банківському секторі, у сфері страхування та цінних паперів. Для кожного з критеріїв розроблено порядок визначення рейтингових оцінок. Запропоновано алгоритм обчислення дифузних індексів інституційної, операційної та фінансової незалежності органів фінансового нагляду. Здійснено апробацію науково–методичного щодо оцінювання незалежності органів фінансового нагляду в Україні. Визначено ключові напрями підвищення незалежності фінансового нагляду.