АКТУАЛЬНІ ПИТАННЯ ВПЛИВУ ЗАХОДІВ «СУВОРОЇ ЕКОНОМІЇ» НА ПРАВА ЛЮДИНИ: ДОСВІД ЄВРОПИ - Vasylchenko, O. P.; Lotiuk, O. S. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2018)
Розкрито питання впливу заходів режиму «суворої економії» під час економічної кризи в державі на дотримання прав людини на прикладі країн Європи. Автори коротко аналізують поняття «суворої економії», зміст заходів «жорсткої економії». Розкрито три основні типи заходів суворої економії. Проаналізовані основні міжнародні документи і рекомендації міжнародних організацій про вплив економічної кризи на захист прав людини, а також практика Європейського суду з прав людини з цього питання. Зокрема, справа N.K.M. v. Hungary (рішення від 14 травня 2013 р.), справа Mamatas and Others v. Greece (рішення від 21 липня 2016 р.). Доведено, що при розгляді цієї категорії справ Європейський Суд з прав людини уважно аналізує всі обставини і факти при винесенні рішень стосовно порушення тих чи інших статей Європейської конвенції з прав людини в ході застосування державами заходів «суворої економії». Вироблено рекомендації стосовно запровадження необхідних для подолання кризи заходів та одночасного дотримання прав та свобод людини, особливо економічних і соціальних, потрібних для підтримки гідного існування населення в державі. Автори акцентують увагу на доцільності визначення універсальних керівних принципів, які держави повинні враховувати при введенні заходів «жорсткої економії». До таких принципів автори відносять: урахування особливості економічних явищ, що передують застосуванню таких засобів; тимчасовість ужитих заходів, їхня розумність та ефективність; заходи мають бути якомога більш універсально спрямованими, не повинні створювати умови для дискримінації; заходи мають бути максимально пропорційними щодо прав людини; громадський контроль за введенням заходів «жорсткої економії». Пропонується особливу увагу приділяти інституційним гарантіям прав людини, збільшити коло повноважень омбудсмена і посилити судовий захист щодо дотримання прав людини за умов запровадження політики «суворої економії».