АНАЛІЗ ПОТОЧНОГО СТАНУ РИНКУ КОРПОРАТИВНИХ ЦІННИХ ПАПЕРІВ УКРАЇНИ - Kuzhelev, M. O.; Zhytar, M. O.; Stabias, S. M.; Nemsadze, G. G. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2019)
Особливої уваги потребує вивчення розвитку такого сегмента фінансового ринку, як ринок корпоративних цінних паперів. Наголошено, що однією з ключових проблем національного фондового ринку є «дефіцит» інструментів фінансування інвестиційних заходів. Проведено аналіз основних тенденцій і закономірностей розвитку фондового ринку, а також динаміки обсягів руху основних інструментів на ньому. Визначено, що найбільші обсяги торгів на фондовому ринку були в місяці найбільшої політичної нестабільності у країні. Особливу увагу зосереджено на сучасному стані ринку корпоративних цінних паперів в Україні, зокрема детально проведено оцінку показників вітчизняного ринку в період 2004—2016 років. Показано випуски акції, які суттєво вплинули на загальну структуру зареєстрованих випусків акцій та їхню частку у ВВП України. Проаналізовано динаміку обсягу і кількості випусків корпоративних облігацій. З’ясовано, що вітчизняний фондовий ринок сьогодні значно відстає у своєму розвитку від фондових ринків промислово розвинутих країн. Створення сприятливих умов для функціонування цінних паперів є невід’ємною складовою економічної політики більшості країн світу. Ринкові цінних паперів України потрібна чітка система захисту прав інвесторів, підтримка стабільності розвитку інфраструктури ринку в усіх напрямах та ефективне регулювання. Проведений аналіз ринку дає змогу прогнозувати його подальший розвиток і допомагає виділити головні аспекти щодо визначення особливостей побудови інших складових фінансового ринку.