КРЕАЦІЯ ВАРТОСТІ ВІТЧИЗНЯНИХ ПІДПРИЄМСТВ ЧЕРЕЗ ВИКОРИСТАННЯ ІННОВАЦІЙНИХ ЦЕНТРІВ У КЛАСТЕРНИХ УТВОРЕННЯХ - Кузнєцова, А. Я.; Жеребило, І. В.; Кліпкова, О. І.; Козьмук, Н. І. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2019)
Узагальнено аргументи і контраргументи в межах наукової дискусії з питання креації вартості підприємства через інтенсифікацію зусиль інноваційного розвитку підприємств і пошуку кращих організаційних форм реалізації інноваційної політики як на національному, так і на регіональному рівнях. Особливу увагу надано можливості адаптації зарубіжного досвіду інноваційно активних країн. Основною метою проведеного дослідження є аргументування формування нової формації інноваційних центрів у межах кластерного утворення підприємств з метою креації їхньої вартості. Систематизація літературних джерел і підходів до розв’язання роблеми креації вартості підприємств через використання інноваційних центрів у кластерних утвореннях засвідчила, що така пропозиція є доцільною, оскільки існування кластерів в Україні вже має свою традицію і приносить певні економічні ефекти, але спрямування їх саме на реалізацію інноваційних пріоритетів розвитку зумовить зростання їхньої вартості як на національному, так і на міжнародному ринках. Актуальність розв’язання цієї наукової проблеми полягає в тому, що реалізація стратегії інноваційного розвитку України неможлива без пошуку кращих форм реалізації інноваційної діяльності підприємств, вивчення зарубіжного досвіду країн, що успішно вийшли з кризового стану і реалізовують програми інноваційного розвитку як на макро-, так на мікрорівні. Дослідження питання креації вартості підприємств через реалізацію інноваційних центрів у кластерних утвореннях здійснено в такій логічній послідовності: проаналізовано форми, функції та результати закордонних моделей управління інноваційним розвитком із виокремленням моделей Сполучених Штатів Америки, деяких країн Європейського Союзу (Великобританії, Швейцарії та Польщі) і східноазійських моделей у розрізі досвіду Японії, Сінгапуру і Південної Кореї) з метою виявлення найкращих для можливої адаптації на вітчизняних підприємствах форм управління інноваційним розвитком; досліджено позиції країн світового співтовариства за Глобальним інноваційним індексом, рейтингом легкості бізнесу та індексом інформаційно-комунікаційних технологій, проаналізовано рейтинг країн за рівнем інноваційної активності. Методичним інструментарієм проведеного дослідження стали методи наукової абстракції, в аспекті виявлення прийнятних для реалізації в Україні форм інноваційного розвитку, економічного моделювання при побудові моделі кластерного утворення інноваційним центром економічного експерименту за запропонованого бізнес-плану інноваційного проекту, методи аналізу та синтезу, порівняльних переваг, статистичний і логічний методи тощо. Періодом дослідження обрано роки з 1989 до 2018 рр. включно. Об’єктом дослідження обрано інноваційно активні країни світового економічного простору, оскільки саме вони успішно реалізують принципи креації вартості підприємств через управління інноваційним розвитком. Представлено результати емпіричного аналізу вітчизняних умов і зарубіжного досвіду креації вартості підприємств унаслідок реалізації пріоритетів інноваційного розвитку, який засвідчив, що одним із найбільш актуальних і можливих для впровадження є досвід використання кластерних утворень з інноваційним центром у кожному регіоні України. Результати проведеного дослідження можуть бути корисними для формування пріоритетів регіональної інноваційної політики і для підприємств, установ, організацій, що разом із навчальними закладами створять умову для успішного інноваційного партнерства та зростання вартості кожної складової.