РОЛЬ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ В ЗАБЕЗПЕЧЕННІ СТАЛОГО РОЗВИТКУ І НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ - Akimova, L. M.; Levytska, S. O.; Pavlov, K. V.; Kupchak, V. R.; Karpa, M. I. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2019)
Актуальність досліджень пояснюється необхідністю змінити методи і організацію обліку, незважаючи на всі сучасні перетворення в економічному, соціальному і в політичному житті. Розповсюдження інформаційних технологій, інтенсивна глобалізація та інтеграція, брак ресурсів і здійснення їхніх програм збереження, що забезпечують гармонійний розвиток людства, виправдані, щоб впливати на ефективність бізнесу як у приватному, так і в державному секторах. Очевидно, що вищезгадані тенденції повинні враховуватися в методології обліку, яка генерує інформацію про ефективність бізнесу. Проаналізовано роль обліку з метою сталого розвитку та забезпечення національної безпеки України. Оскільки Україна є членом Організації Об’єднаних Націй, наша економічна та політична системи поступово змінюються на виконання резолюції «Перетворення нашого світу: порядок денний у сфері сталого розвитку до 2030 року». Безумовно, вітчизняна облікова система також повинна змінитися. Розглянемо, яким чином бухгалтерський облік може вплинути на забезпечення сталого розвитку нашої держави в контексті національної безпеки, опираючись на рекомендації Міжнародної федерації бухгалтерів. Очевидно, що бухгалтерський облік і бухгалтер — особа, відповідальна за контроль у будь-якій організації, прямо або побічно впливають на завершення цілей сталого розвитку. Активне впровадження інтегрованої звітності викликало розвиток нових об’єктів обліку — інтелектуальний капітал, соціальний капітал (соціальний і репутаційний, соціальний і комунікаційний), природний капітал, який вимагає розроблення методів їхньої оцінки та подання в бухгалтерському обліку. Нові типи бухгалтерського обліку (наприклад, екологічний облік, соціальний облік) вимагають нових методологічних підходів. Виникають сучасні методи організації бухгалтерського обліку, такі як процеси. Більше уваги приділяється якості бухгалтерської та аналітичної інформації. Все вищесказане вимагає від бухгалтера інноваційної роботи, постійного розвитку знань, інтеграції у світову спільноту бухгалтерського обліку.