УПРАВЛІННЯ ФЛУКТУАЦІЄЮ ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНИХ ІНДИКАТОРІВ ІНТЕГРОВАНОГО РОЗВИТКУ ІННОВАЦІЙНОГО ПІДПРИЄМСТВА - Boichenko, K. S.; Tepliuk, M. A.; Rekova, N. Yu.; Stashkevych, I. I.; Morkunas, M. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2019)
Основна мета цієї статті полягає у комплексному дослідженні управління флуктуацією фінансово-економічних показників діяльності інноваційних підприємств у контексті їхнього результативного інтегрованого розвитку. В ході дослідження було встановлено, що досягнення високого рівня управління iнтегрованим розвитком підприємства за показниками флуктуації можливе при оцінюванні результативності функціонування на основі комплексу методів підвищення якості управління інтегрованим розвитком підприємства за показниками флуктуації, розподілу ресурсів з метою зниження рівня флуктуації очікувань у процесі інтегрованого розвитку між підприємством і зацікавленими сторонами з використанням комплексу базових і додаткових функцій забезпечення ефективності управління розвитком на високому рівні і відповідних змін ключових індикаторів, а також збереження балансу у формі альтернативних варіантів розвитку при збурювальних впливах зовнішніх і внутрішніх факторів середовища діяльності підприємства. Розглянуто життєвий цикл флуктуації ключових індикаторів інтегрованого розвитку підприємства з виокремленням трьох зон флуктуації ключових індикаторів інтегрованого розвитку: синхронності, плезіохронності, дезінтеграції, а також протилежних флуктуації ключових індикаторів, залежно від рівня їхнього паритету (низький, середній, високий) та етапів циклу. Проаналізовано джерела фінансування інноваційної діяльності промислових підприємств. Результати проведених досліджень використано для побудови матриці синхронності процесів інтегрованого розвитку інноваційних підприємств з урахуванням флуктуації ключових фінансово-економічних індикаторів. Визначено, що Україна має суттєвий потенціал для здійснення інноваційної діяльності, проте існує безліч проблем, які виникають на шляху активізації та реалізації інноваційної діяльності вітчизняних компаній. Установлено, що управління флуктуацією фінансово-економічних показників інтегрованого розвитку інноваційних підприємств сприятиме підвищенню результативності їхньої діяльності та інтегруванню процесів розвитку як усередині компанії, так і за її межами. Запропоновано шляхи розв’язання проблем інтегрованого розвитку вітчизняних інноваційних підприємств.