ОБЛІКОВО-КОНТРОЛЬНІ ОСНОВИ ЗВІТНОСТІ В КОНТЕКСТІ РЕФОРМУВАННЯ - Burova, T. A.; Uzhva, A. M.; Gnatenko, Ye. P.; Soboleva, I. V. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2019)
Зазначено, що розробка дієвої методики контролю звітності підприємства, що включає повний обсяг інформаційних джерел, об’єктів і оптимальних етапів перевірки, розробку моделей робочих документів аудитора, є запорукою підтвердження показників фінансової, податкової та інших видів звітності. Для підвищення ефективності управління підприємством запропоновано шляхи вдосконалення повної і своєчасної облікової інформації про його діяльність та вирішення таких питань: поєднання централізованого і децентралізованого підходів в організації облікового апарату; взаємозв’язок між фінансовим, управлінським і податковим видами обліку на основі принципів оперативності, наступності, інформаційності, багаторазового використання типових форм первинних і зведених документів для ухвалення управлінських рішень, складанні звітності; делегування повноважень і відповідальності щодо організації обліку і контролю керівникам структурних підрозділів, головним спеціалістам; взаємозв’язок функцій обліку з центрами ухвалення управлінських рішень, наприклад, планування, контролю, аналізу, проведення моніторингу і діагностики ефективності діяльності підприємства. При проведенні моніторингу і діагностики діяльності підприємства пропонуємо застосувати комплекс показників ефективності і результативності всіх стадій кругообігу засобів і джерел шляхом безперервного спостереження, які своєчасно виявляють негативні тенденції в розвитку підприємства. У цих умовах актуального значення набуває проведення незалежного аудиторського контролю. Підґрунтям для проведення експрес-аудиту фінансової звітності є використання сучасних методів і прийомів згідно з організаційно-технологічними характеристиками об’єкта дослідження, перевірки матеріалів інвентаризації активів, капіталу і зобов’язань, підготовчої роботи до складання звітності, дебіторсько-кредиторської заборгованості, особливо нарахування своєчасної сплати податків до бюджету, контроль оцінки показників звітності: активів, капіталу і зобов’язань, аудит правил складання звітності, камеральна перевірка відповідності реквізитів усіх форм звітності, проведення оперативного аналізу в динаміці показників фінансового стану підприємств, установ.