ЕКОНОМІЧНА БЕЗПЕКА УКРАЇНИ: ЕКОНОМІКО-ПРАВОВИЙ АСПЕКТ - Dzhafarova, M. V.; Shevchuk, T. A.; Kalinovskaya, Ya. O.; Stashchak, A. Yu. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2019)
Зазначено, що анексія Автономної Республіки Крим і проведення операції Об’єднаних сил через воєнне втручання на Донбасі Російською Федерацією завдали потужного удару по економічній безпеці нашої держави. Зроблено висновок, що економічна безпека є важливою складовою національної безпеки, від якої залежить стан захищеності державної влади, суверенітету, територіальної цілісності, обороноздатності, громадської злагоди тощо. Досліджено наявні наукові підходи до визначення поняття «економічна безпека» і запропоновано авторське визначення поняття «економічної безпеки держави». Зауважено, що стан економічної безпеки держави характеризує загальний рівень економіки країни, наявність і рівень погроз у державі, суспільству, особі; ефективність політики держави і державного регулювання економіки; повноту реалізації функцій держави. На підставі аналізу ситуації в Україні зазначено, що фрагментація економічного і митного простору України, позбавлення легітимності багатьох суб’єктів економічної діяльності в окремих районах, де органи державної влади не здійснюють своїх повноважень, втрата земель і майна українськими громадян і суб’єктами підприємницької діяльності. Виділено низку чинників, які є потенційною загрозою економічній безпеці держави, до яких віднесено: корупцію, тіньову економіку, економічну злочинність, порушення цілісності економічної системи України, спричинене анексією Криму і війною на Сході держави, а також поширення інфекційних хвороб (зокрема, ВІЛ-інфекції і туберкульозу). Перспективними напрямами досліджень правових та економічних аспектів економічної безпеки визначено питання стану економічної безпеки в Україні, а також прогноз і перспектива її захисту від зовнішніх і внутрішніх загроз.