ОЦІНЮВАННЯ ФІНАНСОВОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВА В СИСТЕМІ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РЕАЛІЗАЦІЇ ЙОГО ФІНАНСОВОЇ СТРАТЕГІЇ - Kvasnytska, R. S.; Dotsenko, I. O.; Matviychuk, L. O. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2019)
Обґрунтовано, що основою ефективного функціонування підприємства в ринковому середовищі є фінансова стратегія, яка є дієвим механізмом формування системи довгострокових цілей діяльності підприємства. Виходячи з цього, розглянуто сутність i вагомість ролі фінансової стратегії для розвитку підприємства. Визначено, що одним із визначальних факторів, які впливають на ефективність реалізації фінансової стратегії підприємства, є фінансова безпека підприємства. Виокремлено сутність поняття «фінансова безпека підприємства». Аргументовано необхідність упровадження оцінки рівня фінансової безпеки на підприємстві та досліджено основні підходи до оцінки фінансової безпеки. Обґрунтовано необхідність врахування при оцінці рівня фінансової безпеки стратегічних інтересів підприємства та їхньої кількісної інтерпретації, а також запропоновано методичний підхід експрес-оцінки рівня фінансової безпеки підприємства, який базується на розрахунку інтегрального показника і передбачає аналіз результативності здійснення основних коефіцієнтів оцінки фінансового стану підприємства на основі зіставлення граничних (критичних і нормальних) та фактичних значень індикаторів. Виокремлено множину показників (індикаторів) оцінки фінансової безпеки підприємства з розподілом їх на групи показників, а саме: показники ліквідності та платоспроможності, показники фінансової стійкості, показники ділової активності, показники результативності діяльності. Виділено рівні фінансової безпеки підприємства: високий, середній, низький і критичний. Запропоновано шкалу оцінювання фінансової безпеки підприємства, за якою ранжирується рівень безпеки з позиції забезпечення фінансової стійкості, незалежності, прибутковості та ліквідності підприємства. Аргументовано, що практичне застосування експрес-оцінки фінансової безпеки підприємства дозволить отримувати об’єктивну поточну інформацію про фінансовий стан підприємства і визначати стратегічні напрями підвищення рівня його фінансової безпеки.